Notícies

Fòbia Social

Sabem les persones distingir entre nosaltres o altres que vol dir posar-se vermell de tan en tan a estar amb un actitud de por persistent i acusat a totes o la majoria de situacions socials?

Si ens quedem amb la primera part de la pregunta, estem parlant de tímides però si sentim molta por en diferents situacions i ansietat davant de diferents persones, ja no parlem de una simple timidesa, sinó de Fòbia Social.

Què vol dir sentir por social:

  1. Por Acusada i persistent a una o més situacions socials o actuacions en públic a les que el subjecte es veu exposat a la possible avaluació per part dels altres. La persona té molta por d’actuar d’una manera (o mostrar símptomes d’ansietat) o que sigui humiliant i difícil de desfer-se’n.
  1. L’exposició a les situacions temudes provoquen quasi invariablement una resposta immediata d’ansietat que pot prendre la forma d’una crisis d’angoixa situacional o més o menys relacionada amb la situació.
  1. La persona reconeix que aquest temor és excessiu o irracional.
  1. Les situacions socials o les actuacions en públic temudes s’eviten o bé s’experimenten amb molta ansietat o malestar intensos.
  1. Els comportaments d’evitació, l’anticipació ansiosa, o el malestar que apareix en la situació o situacions socials o actuacions en públic temuda o temudes interfereixen acusadament amb la rutina normal del subjecte, amb les relacions laborals (o acadèmiques) o socials, o bé produeixen un malestar clínicament significatiu.
  1. En les persones menors de 18 anys la duració d’aquest quadre ha de prolongar-se com a mínim 6 mesos.

Com moltes coses en aquesta vida, tenen solució, és a dir, es pot tornar a reaprendre un patró de comportament molt més sà i adaptatiu per la persona que senti ansietat social, i poder fer-ho tot en aquesta vida amb un índex d’ansietat o por molt menys elevats, i això conseqüentment significa viure la vida amb més naturalitat i calma, revertint en sumar felicitat.

àgora XXI 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona