Notícies

Dia internacional contra la violència de gènere

Les Nacions Unides defineixen la violència contra la dona com:

“Tot acte de violència basat en la pertinença al sexe femení que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitraria de la llibertat, tan si es produeix en la vida pública com en la vida privada”

(Declaració sobre la eliminació de la violència contra la dona, article 1)

En conseqüència, la violència contra les dones s'aplica, però no es limita, al següent:

  • La violència física, sexual i psicològica que es produeix en la família, inclosos els maltractaments, l’abús sexual de les nenes en la llar, la violència relacionada amb la dot, la violació per part del marit, la mutilació genital femenina i altres pràctiques tradicionals nocives per la dona, els actes de violència perpetrats per altres membres de la família i la violència relacionada amb la explotació;
  • La violència física, sexual i psicològica perpetrada dins de la comunitat en general, inclosa la violació, l’abús sexual, l’assetjament i la intimidació sexual en el treball, en institucions educacionals i en altres llocs, la tracta de dones y la prostitució forçada;
  • La violència física, sexual i psicològica perpetrada o tolerada pel Estat, on sigui que tingui lloc.

De forma breu podem definir la violència de gènere com: “la violència que s'exerceix a homes i dones, en la que la dona és la víctima y que sorgeix degut a la desigualtat en la relació de poder entre homes y dones”.

Avui en dia cada cop és més freqüent sentir parlar d’aquest concepte que, sense ser nou, cada dia estem més i més familiaritzats amb ell. Malauradament, gran part es deu a la quantitat de successos que segueixen tenint lloc en la nostre societat. Ho veiem en els telenotícies, en la premsa, etc i ens dona la sensació de que n’hi ha més que abans i no hem d’oblidar que la televisió és un gran amplificador que ens pot fer distorsionar la realitat.

Però la qüestió es que segueix succeint, la dona segueix patint abús de poder per part de l’home, cada cop menys, però hi és. El sistema patriarcal segueix mantenint unes regles de gènere on algunes dones en surten mal parades, on elles no tenen dret a expressar-se, a fer el que desitgin, a anar com vulguin, etc sinó que han d’estar supeditades a la figura masculina que tenen al costat.

Una de les millors eines, no la única, per fer front a la violència de gènere és la prevenció. Aquest terme és molt ampli, però de forma genèrica podríem dir que es tracta de donar una educació als més petits basada en valors com la igualtat, el respecte pels altres i per un mateix, etc per tal de que els futurs adults puguin desenvolupar recursos per prevenir les conductes sexistes i discriminatòries, identificant comportaments abusius, i disposar de recursos per fer front si es troben en situacions d’aquest tipus.

àgora XXI 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona