Notícies

Gilles de la Tourette

La síndrome de Gilles de la Tourette (ST) és un trastorn neurobiològic caracteritzat per tics motors i vocals crònics. Sovint presenta, també, trastorns psicològics associats.

El neuròleg francès Gilles de la Tourette va descriure l’any 1885 per primera vegada aquesta síndrome.

Els primers símptomes del ST s’inicien generalment entre els 7 i els 10 anys i solen afectar amb més freqüència als nois que a les noies.

Els tics són uns moviments bruscs, repetitius, de caràcter involuntari, que poden afectar tant els músculs de cara coll com els de tronc i extremitats. Aquest tipus de tics es denominen tics motors. Quan es manifesten en forma de sorolls incontrolables, vocalitzacions o paraules inapropiades s’anomenen tics vocals.

Sovint els tics són lleus, però en alguns casos, els espasmes musculars, els sorolls incontrolables i els trastorns associats causen gran incapacitat, ja que poden interferir en la vida escolar, familiar i professional de les persones afectades. La intel·ligència de les persones amb ST és normal. Sens dubte, el complex quadre clínic i la escassa informació han contribuït que es posi en dubte erròniament la seva capacitat intel·lectual, o fins i tot que els símptomes que presenten siguin etiquetats com a psiquiàtrics.

Els tics augmenten a causa de l’estrès, la ansietat i el cansament, i disminueixen durant activitats que requereixen concentració i en les que els afectats tinguin un bon domini. Moltes persones amb ST tenen habilitats especials per la música, el teatre, els esports i el dibuix.

No totes les persones amb el ST necessiten tractament, només en els casos en que els tics o els trastorns associats interfereixen en la vida quotidiana. En aquest cas, el tractament més eficaç pel ST té dues cares: per un cantó, existeixen fàrmacs que disminueixen els tics, tot i que, no els fan desaparèixer completament, i per l’altra, la teràpia psicològica que intervé en aspectes com l’estrès i la ansietat, les dificultats d’aprenentatge, els problemes de conducta i l’impacte psicosocial del síndrome en l’afectat i en la seva família.

Per a més informació consultar pàgina web: www.fundaciotourette.org

Informació extreta de www.fundaciotourette.org

àgora XXI 

 

 

 

 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona