Notícies

Exercici i endorfines

L’exercici estimula el desenvolupament dels músculs, així com el bon funcionament dels aparells i sistemes de l’organisme, inclòs el cervell, aquest últim rep una adequada oxigenació i un millor reg sanguini,  fet que genera un estat físic i psicològic que permet, facilita i estimula el desenvolupament de la intel·ligència.

L’exercici millora els sistemes: respiratoris, musculars, cardiovasculars, nerviós, ossi i limfàtic, com a conseqüència augmenta la capacitat vital dels pulmons i la ventilació, el que fa que  augmenti el nivell d’oxigen en sang i disminueixi els gasos nocius per ser major el ritme cardiovascular, amb l’exercici el cor bombeja sang a un ritme d’un 255 més cada minut, el que augmenta la quantitat de nutrient i oxigen que flueixen al cervell, quan l’exercici es realitza amb constància s’incrementa el nombre de vasos capil·lars el que ajuda a que arribi una major quantitat de nutrients al nucli dels sistema nerviós.

D’altra banda l’exercici es un excel·lent catàrtic, ajuda a reduir l’estrès quotidià traduint aquest en una millor actitud, major resistència a la fatiga i major capacitat de descans al dormir.

L’exercici també estimula la producció d’alguns neurotransmissor com serotonina i també es millora l’estat de benestar, gracies als analgèsics naturals anomenats endorfines, augmentant entre altres coses l’autoestima.

El benefici per la salut està en funció de la duració, la freqüència i la intensitat del exercici, però qualsevol activitat regular, encara que sigui només caminar, ja es beneficiosa, tot i que per anar bé s’ha de fer a un ritme ràpid i un mínim de temps de 45 minuts. S’ha d’anar de menys a més i sobretot mantenir la regularitat. Per això el millor és fer una activitat placentera i que s’incorpori de forma espontània a la rutina diària.

Les endorfines son unes substancies bioquímiques analgèsiques, segregades pel cervell, que tenen un paper essencial en l’equilibri entre el to vital i la depressió. D’elles depèn el nostre estat d’ànim. Son agents biolelèctrics transmissors d’energia vital; el que veiem, escoltem i sentim es transformat pel nostre cervell en missatges que s’encarreguen de crear endorfines. Segons aquest plantejament científic, el dolor, la por i el plaer es governen produint endorfines.

Les endorfines creuen l’espai anomenat sinapsis entre les cèl·lules cerebrals per estimular els receptors de les cèl·lules veïnes. Bàsicament se les troba en el cos callós del cervell que és el nucli de la major part de les emocions fortes com la por, ira, amor i tristesa; i en el talem mig que transmet al cervell els impulsos de dolor que es generen en el cos.

Per estimular les endorfines es recomana:

§ Fer qualsevol exercici en forma adequada i periòdica.

§ Riure diàriament i com més es pugui millor.

§ Ballar i cantar

§ Mitjançant el sexe també s’aconsegueix produir endorfines i eliminar estrès i depressió.


àgora XXI 

 

Al llarg del mes es recolliran opinions,
preguntes sobre temes que siguin
importants o que despertin curiositat per
vosaltres, desenvolupant pel mes següent
el tema més demanat.
© 2023 - Centre de psicologia Àgora XXI
Passeig Pere III, 56, 1r 3a - 08242 Manresa (BCN) Tel. 938 776 740 - 615 375 510  |  C/ Balmes, 224, 1r 2a - 08006 Barcelona